Spojte novoročné predsavzatia

so zmenou návykov

Vstúpili sme do nového roka, keď si niektorí z nás dávajú novoročné predsavzatia. Podľa mnohých sú úplne zbytočné a akurát nám znižujú sebavedomie. Pre iných je to jeden zo spôsobov ako zmeniť svoj život, resp. návyky. Tak ako hovoril Pavol (FLP 3:13): „Zabúdam na to, čo je za mnou, snažím sa o to, čo je predo mnou, cieľ mám stále pred sebou… " 

Pravdou je, že novoročné predsavzatia, ale i tie, ktoré si dávame počas roka môžu mať zmysel, ak si ich v prvom rade zadáme správne. Čo znamená, že by mali byť konkrétne, realistické a posúvať nás ďalej v niektorej z našich dimenzií – telesnej, duševnej alebo duchovnej. Zlaté pravidlo – menej je viac. Radšej si stanoviť schudnúť 1 kg za týždeň, ako 10 kg za mesiac. Radšej prečítať 1 kapitolu Svätého písma denne, začať cvičiť 20 min 2 – 3 krát do týždňa a pod. A keď sa nám to podarí, postupne zvyšujme náročnosť.

V decembri sme oslovili vás, členov katRande, či si dávate novoročné predsavzatia. Ankety sa zúčastnilo 64 ľudí, z čoho 58 percent bolo mužov. Viac ako polovica z vás si dáva novoročné predsavzatia (57 %). Aké najčastejšie? Podobajú sa tým ktoré sú známe z prieskumov: schudnúť, zdravšie žiť, športovať, zlepšiť svoj duchovný život, pravidelne čítať Sväté písmo, naučiť sa cudzí jazyk, spávať aspoň 8 hodín denne, ale aj nekúpiť si žiadne oblečenie počas celého roka. Mnohí z vás spomenuli – nájsť si životného partnera.

Aké metódy na to využívate? „Dávam si jedno alebo max. dve predsavzatia“, „určím si reálne ciele“. „Akonáhle mám ujasnený cieľ, tak mám silnú motiváciu splniť ho“. „Postupujem malými krokmi“, „každodenná vernosť“, „pevná vôľa všetko zdolá“.

Pulty kníhkupectiev a weby sú plné motivačnej literatúry a rád, ako zmeniť svoje návyky. Vybrali sme niekoľko z nich. Možno vám pomôžu splniť vaše novoročné predsavzatia. Niektorí odborníci hovoria, že na zmenu návykov potrebujeme 21 dní. Najnovšie výskumy však potvrdili, že na osvojenie a zafixovanie nového návyku potrebujeme v priemere až 76 dní. Je to samozrejme individuálne a niektoré zlozvyky budeme vykoreňovať dlhšie ako iné.

Ponúkame vám metódu Jerryho Sainfelda, niekdajšieho populárneho komika v USA.

1. Poriadne si premyslite, ktorý jeden zvyk chcete zmeniť.  

2. Počas jedného mesiaca sa na neho sústreďte. Mal by to byť zvyk, ktorý bude mať najväčší dosah na zmenu vášho života a od ktorého sa často potom odvíja zmena ďalších návykov.

3. Každý deň si zapisujte do kalendára alebo diára veľkým X, či sa vám darí návyk dodržať. Budete prekvapení, akú silu má to veľké X. 

4. Vytvorte si vlastný lístok pre každý návyk, ktorý sa chcete naučiť.  „V žiadnom prípade neprerušujte reťaz“, hovorí Jerry. „Čím dlhšiu reťaz pozitívnych dní vytvoríte, tým ťažšie bude pre vás ju prerušiť. Dajte si za cieľ najprv úspešný týždeň, potom mesiac, 90 dní a vždy to oslávte.“

Mužom pomáha niečo iné ako ženám

Muži dosiahli svoje ciele o 22 % úspešnejšie, keď používali efektívnejšie techniky stanovenia cieľov. Napríklad si povedali, že “dajú dole 1 kilo za týždeň” namiesto toho aby chceli “schudnúť”.

Ženy boli o 10 % úspešnejšie, keď svoje ciele zverejnili a získali tak podporu svojich priateliek.

Keď si stanovíte cieľ, pridajte k nemu jednu akciu, ktorú urobíte každý deň. Ak chcete schudnúť, dajte si za cieľ napríklad, že každý deň pôjdete na prechádzku alebo nebudete používať výťah, ale budete chodiť po schodoch. Ak sa chcete zbaviť dlhov, ušetrite každý deň aspoň zopár eur.

Uvedomte si, že prekážky sú samozrejmosťou

Každá zmena návykov je cesta, ktorá je posiata prekážkami. Veľa ľudí to kvôli prekážkam vzdáva. Namiesto toho sa na chvíľu oprite, zavrite oči a začnite rozmýšľať nad možnými prekážkami. Ak ste už niekedy predtým zlyhali, aké prekážky to spôsobili? Ak ste ešte túto zmenu návyku nerobili, urobte si nejaký prieskum a prečítajte si, ako to úspešne spravili iní a tak môžete zistiť, aké prekážky treba očakávať. Potom si naplánujte, čo spravíte, keď budete musieť tejto prekážke čeliť.

Viac si o úspešnom splnení novoročných predsavzatí môžete prečítať v našom článku: https://www.katrande.org/index.php?id=168&details=FRIjnVHu

Ak ste si stanovili novoročné predsavzatia a chcete ich s nami zdieľať, napíšte o tom na Fórum katRande.    

Foto: freepik.com

Zobraziť všetky novinky

Nájsť partnera pre život


Stať sa členom