Vzťahy vytvorené na zoznamkach sú pevnejšia a manželstvá stabilnejšie

Pred niekoľkými dňami vyšla veľmi zaujímavá štúdia o tom, ako zoznamovacie weby zmenili spôsob zoznamovania.

Dnes už nikto nepochybuje, že spôsob akým ľudia stretávajú svojich životných partnerov sa v posledných rokoch dramaticky zmenil. Zvýšil sa počet ľudí na zoznamkach a už dávno nie sú vnímané ako posledná inštancia, ale ako efektívna forma hľadania partnera.

Na prvom mieste je klasický model sieťovania, podľa ktorého slobodní ľudia stretávajú svojich životných partnerov vo svojom blízkom prostredí, počas štúdia na strednej či vysokej škole, v práci, cirkevných spoločenstvách, prostredníctvom spoločných priateľov alebo záľub.

Ďalšími spôsobmi môžu byť siete náhodné, alebo cez priateľov našich priateľov. Hneď za nimi sa umiestnili interntetové zoznamky ako tretia najbežnejšia forma zoznamovania.  

On-line zoznamky spájajú ľudí, ktorí by sa za normálnom  okolností nikdy v živote nestretli. Vytvárajú voľné komunikačné siete, ktoré navzájom prepájajú ľudí vzdialených od seba desiatky či stovky kilometrov. Partneri sa vyhľadávajú na základe určitých podobností a podľa výskumu tak vznikajú pevné vzťahy a manželstvá sú stabilnejšie než tie, ktoré vznikli klasickým sieťovaním.

Zoznamky mení spoločnosť aj tým, že sa vďaka nim miešajú rôzne sociálne skupiny.

Čo z toho vyplýva? Treba sa stretávať, hľadať a komunikovať...  

O kvalite a efektívnosti spoznávania partnerov na zoznamkach však v konečno dôsledku rozhodujú samotní členovia. Bez pravdovranosti a úprimnosť žiadny vzťah dlho nevydrží...

Zdroj: https://www.technologyreview.com/s/609091/first-evidence-that-online-dating-is-changing-the-nature-of-society/

Zobraziť všetky novinky

Nájsť partnera pre život


Stať sa členom