Desatoro slušnej komunikácie na katRande

Ako komunikovať? Čo je vhodné a čo už prekračuje hranice slušného správania?

Netetiketa je súhrn pravidiel spoločenského správania na internete. Toto desatoro by si mal prečítať a rešpektovať každý člen katRande.

1. Dodržiavajte všetky pravidlá slušnosti platné v bežnom živote. Čo je zlé v reálnom živote, bude určite nevhodné aj na internete.

2. Vašu správu si člen, ktorému ju posielate môže prečítať viackrát. Preto je veľmi dôležité, aby ste používali správne zvolené slová.

3. Nezabúdajte, že za každým profilom sa na druhej strane nachádza človek, ktorý má city podobne ako vy. To, čo by ste človeku nepovedali priamo do očí, by ste nemali napísať ani do mailovej správy.

4. Dbajte na správny pravopis a používanie diakritiky (dĺžne a mäkčene). Preklepy a nesprávne i/y sa dajú pochopiť, ale ak ich je veľmi veľa, posielate nimi určitý signál... Preto si vždy správu po sebe prečítajte.

5. Ráno múdrejšie večera! Ak si nie ste istý, napísanou správou, pretože ju píšete pod emočným napätím, počkajte niekoľko hodín alebo do rána a potom si ju prečítajte znova.

6. Nepíšte hromadné maily rovnakého obsahu viacerým ženám naraz. S citmi iných sa nehodno zahrávať. Je to veľmi zraňujúce a ponižujúce. Navyše, náš systém je nastavený tak, že v prípade, ak pošlete hromadné maily, váš profil sa automaticky zablokuje.

7. Pravidelne kontrolujte obsah svojej schránky, aby sa vám nestalo, že ste prehliadli nejakú podstatnú správu. Tvrdiť, že ste správu „nedostali“, nie je najšťastnejšou voľbou.

8. Buďte trpezliví. Ak nedostanete okamžitú odpoveď, uvedomte si, že človek na druhej strane možno momentálne nemôže alebo hľadá správne slová a ozve sa vám, keď bude môcť. Pamätajte, že podobná situácia sa môže stať aj vám, keď máte rodinné či pracovné povinnosti alebo jednoducho nemáte internetové pripojenie.

9. Odpovedajte na všetky správy. Keď ste sa na našu stránku prihlásili, boli ste si vedomí, že budete dostávať množstvo správ. Aj keby by mala byť vaša odpoveď negatívna, neodkladajte ju, ten kto ju písal, čaká na vaše vyjadrenie.  

10. Ak vás nejaký člen obťažuje alebo prekračuje hranice slušného správania, jednoducho ho zablokujte (na konci každej správy sa nachádza možnosť Blokovať člena). Budeme vám vďační, ak nás o ňom budete informovať, aby sme ho upozornili. Ak bude vo svojom správaní pokračovať, vylúčime ho. Preto rátame s vašou pomocou, aby v našom spoločenstve zachovávala vysoká úroveň slušného správania.

katRande tím

Zobraziť všetky novinky

Nájsť partnera pre život


Stať sa členom