Hľadá sa partner: lepšie presný protiklad alebo rovnaký ako ja?

“Vrana k vrane sadá…” – alebo skôr “protiklady sa priťahujú”? Čo z toho je naozaj pravda? Na čo by sme si mali dávať pozor, keď hľadáme partnerku či partnera?

Mnohí tvrdia, že už len nájsť si partnera pre život je samo osebe pomerne náročné. Jednou z dôležitých otázok pri vzájomnom spoznávaní sa je, či sa obaja k sebe hodia. Rýchlo nám prídu na myseľ rôzne príslovia, ktoré nám ešte viac zamotajú hlavu. Jedno vraví “vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá”, iné zase “protiklady sa priťahujú”. Veru áno, hľadanie životného partnera má svoje úskalia...  

Pozrime sa na oba príslovia bližšie – naozaj si tak veľmi protirečia? Rovný rovného si hľadá – to predsa poznáme aj z úplne prirodzenej oblasti priateľských či kamarátskych vzťahov. Na to, aby priateľstvá a vzťahy mohli vôbec existovať, potrebujú objaviť niečo spoločné, niečo, čo by priateľov spájalo a na čom by priateľstvo mohlo ďalej stavať a rásť. No a nájsť si partnera na život predsa úzko suvisí s priateľstvom.  

Alebo nie je to skôr tak, že sa protiklady priťahujú? Existujú rôzne druhy protikladov. Napríklad opačné magnetické póly – jednoznačne protikladné a jednoznačne sa priťahujúce. Hm, tak úplne dôsledne poňaté sa v tomto prípade nejedná o žiadne protiklady, ale o dve úplne rozdielne veci. No a veci (alebo u ľudí skôr vlastnosti) sú si navzájom protikladmi len vtedy, keď sú dvoma rôznymi výrazmi niečoho v podstate rovnakého. Tak ako to je pri magnetoch. Alebo v prípade okvetných lístkov a tŕňov - oboje pochádza z ruže. Len takéto skutočné protiklady sa priťahujú.  

U ľudských vlastností to môže vyzerať takto: schopnosť počúvať a zhovorčivosť sa priťahujú preto, lebo obe vlastnosti v podstate spočívajú v komunikácii. No takí dvaja ľudia, kde jeden neustále hľadá spoločenskú pozornosť, no druhý je skôr hanblivý a nedôverčivý, sa k sebe hodia len ťažko. Naše známe príslovie o protikladoch platí teda len vtedy, keď majú obe strany podstatu či pôvod v tom istom. Príslovie, že protiklady sa príťahujú, platí vo fyzike, ale nie v partnerských vzťahoch. Tam vediú k nedorozumeniam, hádkam a skôr či neskôr k rozchodom. Svedčí o tom i fakt, že jednou z najčastejších dôvodov rozvodov sú práve rozdielnosti pováh.  

Nájsť si partnera či partnerku je obrovskou výzvou, no takou je aj žiť partnerstvo. Podobné záujmy a presvedčenia, blízke záľuby a vlastnosti sú pri tom skutočnou výhodou.  

Gudrun Kugler, Martina Brenčičová    

Aký je váš názor na rozdielnosť pováh? Ste zástancom tvrdenia, rovní rovného si hľadá alebo protiklady sa priťahujú? Napíšte nám svoj názor na fórum – Rovní rovného si hľadá alebo pritiklady sa priťahujú..., kde otvárame diskusiu na túto tému.  

Zobraziť všetky novinky

Nájsť partnera pre život


Stať sa členom