Ghosting alebo zraňujúci rozchod bez slov

Písali ste si na zoznamke s niekym, s kým ste si dobre rozumeli, možno ste ho už vnímali ako potencionálneho partnera a on zrazu zmizol?

Tento negatívny fenomén sa volá ghosting a pochádza z anglického slova „ghost“ čiže duch. Týka sa vzťahov, ktoré sú len na začiatku. Jeden z partnerov chce zo vzťahu vycúvať, a urobí tak bez vysvetľovania. Zmizne, vyparí sa ako duch. Neodpovedá na správy, nezdvíha telefón. Na online zoznamkach už jeho profil neviete nájsť. Ako by tu ani nikdy nebol. Rozvíjajúci sa vzťah ukončí bez jedného slova.

Žiaľ, stáva sa to aj na kresťanských zoznamkach. Niekedy dostaneme mail, kde sa člen pýta na iného člena, ktorého zrazu nevie nájsť. Nevie, čo sa stalo, kde urobil chybu. „Nahnevala som ho? Zranil som ju?“ Duchmi sú častejšie muži ako ženy.

Obeťou ghostingu sa môže stať každý z nás a nedá sa tomu zabrániť. Neexistuje pravidlo, podľa ktorého by sme vedeli, že „tento človek, to so mnou nemyslí vážne..“ Duchovia vás zahŕňajú milými a nežnými slovami, sú komunikatívni, plánujú s vami spoločnú budúcnosť. A zrazu sa vyparia ako gáfor...

Ghosting je odrazom dnešnej virtuálnej a uponáhľanej doby. Stretávame oveľa viac ľudí ako naši rodičia, na facebooku máme desiatky priateľov, sme v niekoľkých whatsAppových skupinách, ale večer sa cítime viac osamelo. Súčasné obdobie korony to ešte zhoršilo. Popri veľkých a nesporných výhodách online komunikácie (spoznávame množstvo ľudí, komunikácia je oveľa jednoduchšia) sú virtuálne vzťahy menej osobné a niekedy môžu byť klamlivé. Len si sami položte otázku, či ste vždy v komunikácii čestní a úprimní. Odpovedáte na správy, ktoré Vám chodia?

Tí, ktorí ghosting obraňujú tvrdia, že takýmto spôsobom ukončujú vzťahy pretože nechcú vysvetľovať dôvody rozchodu,  nemajú chuť vypisovať dlhé maily a nemajú potrebu ospravedlňovať sa. Ghosting považujú za asertívny spôsob ukončenia vzťahu. Jedným z dôvodov je aj to, že duch komunikuje s viacerými partnermi/partnerkami naraz a keď sa rozhodne pre jedného/jednu, bez vysvetlenia či ospravedlnenia sa vyparí.

Bezpochyby sú to sebci, s narcistickými sklonmi, ktorým chýba úcta a pokora. Možno si niektorí ani neuvedomujú, ako veľmi tým partnera zraňujú a koľko otázok bez odpovedí za sebou nechávajú. Obeti ghostingu často dlho trvá, kým sa s týmto citovým zranením vyrovná.

Ako zistiť či ste sa stali obeťou ghostingu? Partner niekoľko dní neodpovedá na vaše maily, správy, sms, zmeškané hovory. Zablokoval Vás na sociálnych sieťach, alebo zoznamkách.

Čo robiť?

- Pokúste sa byť pokojný a racionálny. Povedzte si, že niekto, kto sa s Vami takto zahrával by nebol dobrým celoživotným partnerom a je dobre, že ste na to prišli už teraz.

- Zverte sa priateľovi, ktorý vás vypočuje.

- Nechajte si čas na smútok, zranené city potrebuj čas na zahojenie a obnovu dôvery voči iným ľuďom.

- Nedávajte si zbytočné otázky, na ktoré vám nikto neodpovie.- Skúste tento príbeh vášho života nebrať osobne, boli ste len obeťou, dávajte však pozor, aby ste neprepadli sebaľútosti.

- Všetky spomienky na neho/ňu dajte do koša (skutočného aj virtuálneho), umyte a dezinfikujte si ruky.

- Doprajte si čas, kým začnete hľadať nový vzťah. 

Autorka: Martina Brenčičová

Foto: Pexels.com 

P.S. Máte skúsenosti s ghostingom? Čo si o tom myslíte? Môžete sa pripojiť k diskusii na Fóre katRande. 

Zobraziť všetky novinky

Nájsť partnera pre život


Stať sa členom